به گزارش همشهری، بازار سهام که در طول یک دهه نسبت به تلاطمهای سیاسی واکسینه و باتجربهتر از گذشته شده است بعد از سخنرانی دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا در مورد لغو برجام واکنش چندانی نشان نداد و در نهایت در مبادلات دیروز چشمانداز مستحکم تری را از اقتصاد ایران به نمایش گذاشت.
دیروز شاخص کل بورس تهران با یک صعود پرقدرت 0.77درصد رشد کرد و به 86هزارو 400واحد رسید. این شاخص آخرین بار در آذرماه92 در این محدوده قرار داشت. روز شنبه همچنین شاخص فرابورس هم 1.5درصد رشد کرد و یک صعود پرشتاب را به ثبت رساند. دیروز در مجموع ارزش کل بورس تهران و فرابورس جمعا نزدیک به یک میلیارد دلار رشد کرد. تحلیلگران معتقدند این صعود ناشی از بروز نشانههای رونق واقعی در اقتصاد ایران است و نوید آن را میدهد که رفتهرفته رونق واقعی به اقتصاد بازگردد.
هرچند به لحاظ آماری اقتصاد ایران در سال94 از رکود خارجشده است اما از نظر عملی بسیاری از بازارها و صنایع همچنان با مشکلات ساختاری مشابه دوره رکود دست به گریبانند و مردم نیز این رونق را احساس نکردهاند. با این حال آمارهای اقتصادی نیز نشان میدهد که اقتصاد ایران با سپری کردن یک دوره سنگین رکود تورمی رفتهرفته وارد دوره واقعی رونق میشود ؛
بهطوریکه براساس تازهترین آمارها میزان تراکنش در پایان شهریورماه 18درصد افزایش یافته است و همچنین پیشبینی سود شرکتهای بورس معادل 8درصد رشد کرده است. در شهریورماه امسال ۱۵۳هزار میلیارد تومان تراکنش الکترونیکی انجام شده که در مقایسه با فروردین امسال ۱۸درصد و در مقایسه با شهریور پارسال ۲۷درصد رشد داشته است.
- بورس به سرعت به استقبال رفت
با طلوع سپیده امید در اقتصاد ایران دیروز بورس تهران به استقبال رونق اقتصادی رفت. این استقبال را میتوان به خوبی در رفتارهای معاملاتی بازار مشاهده کرد؛ بهطوری که در مبادلات دیروز شرکتهای تولیدکننده فولاد، پتروشیمی وپالایشگاه بیشترین نقش را در صعود شاخص داشتند چنانکه فقط شرکت فولاد مبارکه به تنهایی توانست 250واحد اثر مثبت روی شاخص بورس برجای بگذارد.
این شرکت در گزارش عملکرد شش ماهه خود اعلام کرده است در نیمسال اول به ازای هر سهم 298ریال سود کرده است که 5درصد بیشتر از حد انتظار است. این گزارش نشان میدهد سود فولاد مبارکه اصفهان در 6ماه امسال 243درصد بیشتر از دوره مشابه سال قبل بوده است. این رشد ناشی از افزایش قیمت فروش محصولات این شرکت در اثر رشد قیمتهای جهانی بوده و انتظار میرود همین رویه تحتتأثیر رشد قیمتهای جهانی فلزات پایه، رشد قیمت جهانی نفت و رشد دلار، شامل شرکتهای دیگر نیز بشود.
- ترافیک گزارشهای ششماهه
هر سال سرمایهگذاران در این فصل برای اینکه بدانند تا پایان سال باید سهام کدام شرکت را بخرند برای دریافت گزارشهای ششماهه شرکتها لحظه شماری میکنند. همین رویه همه ساله بازار سهام را تحتتأثیر قرار میدهد. اگر گزارش عملکرد شرکتها مثبت نباشد شاخص کل با نزول و چنانچه این گزارشها با یک روند تعدیل سود مواجه باشند شاخص بورس روند صعودی بهخود میگیرد.
امسال اما با توجه به اینکه اغلب تحلیلگران پیشبینی میکنند سود شرکتهای بورس تحتتأثیر افزایش قیمت موادخام در بازارهای جهانی و رشد قیمت نفت و دلار با رشد مواجه شود اغلب پیشبینی میکنند که شاخص بورس در نیمه دوم سال حسابی صعود کند. تا این لحظه اما شرکتهای کمی گزارشهای مالی ششماهه خود را منتشر کردهاند و از میان آنها رکورد تعدیلهای مثبت مربوط به گروه فلزات مانند فولاد مبارکه، ملی مس، آلومینیوم ایران و فولاد هرمزگان بوده که پیشبینی سودشان به نحو مطلوبی رشد کرده است.
اما این هفته با توجه به اتمام فرصت یک ماهه برای گزارشهای فصلی احتمالا بازار با ترافیک گزارشهای عملکرد مواجه میشود. تحلیلگران با درنظر گرفتن قیمت جهانی مواد خام پیشبینی میکنند پیشبینی سود شرکتهای حاضر در گروه معادن و فلزات مانند فولاد مبارکه اصفهان، سنگ آهن، سرب، روی، مس پالایشگاهها و صنایع رایانه با رشد مواجه شود اما در مقابل، صنایعی مانند بانکداری، سیمان، لیزینگ ، لاستیک و پلاستیک گزارشهای مالی خنثی داشته باشند.
- تحلیل کارشناسان درباره آینده بورس
- روحالله حسینی مقدم، معاون بورس اوراق بهادار تهران:
تمام متغیرهای عمومی که هماکنون در بازار وجود دارد، با چشمانداز اثرگذاری مثبت همراه است. بهعنوان مثال ارتقای سودآوری شرکتها در گزارشهای شش ماهه نرخ متغیرهای اقتصادی کلان، مانند نرخ ارز و نرخ بهره به سمت ارتقای وضع شرکتها در حال حرکت است.در زمان انتشار گزارشهای سهماهه هم بسیاری از شرکتها فراتر از انتظار عمل کردند و در مجموع پیشبینی سود شرکتها 7درصد رشد کرد.
- محمد مهدی ناسوتی فرد، تحلیلگر بازار سرمایه:
تنها نکتهای که بازار را در ماههای اخیر تا حدودی متاثر کرده بود، واکنشهای تند احتمالی ترامپ رئیسجمهور آمریکا بود که قیمت سهام برخی شرکت نزول کرد اما ترامپ با موضع اخیر خود نشان داد که بیشتر حرافی میکند تا اقدام واقعی برای خروج از برجام؛ بنابراین بعد از سخنان ترامپ بازار قوت قلب گرفته است؛ ضمن اینکه دلار از نرخ 3800تومان به کانال 4 هزار تومانی و نرخ بهره بانک از 25درصد به 15درصد رسیده است. در عین حال نرخ سود اوراق بدهی(سخاب) نیز هماکنون به محدوده 15 تا16درصد رسیده است.
- بهنام بهزادفر، مدیر امور اعضای کانون کارگزاران بورس:
علاوه بر گزارشهای شش ماهه، رشد 7 درصدی دلار آزاد و رشد 6درصدی ارز مبادلهای، افزایش 14درصدی قیمت نفت، همچنین صعود مشتقات پتروشیمی و فلزات اساسی به همان اندازه که موجب رشد 11درصدی بورس نسبت به ابتدای سال شدند، میتوانند محرک رشد تا انتهای سال باشند.
- مهرزاد منتظری، کارشناس بازار سرمایه:
هیچ چشمانداز منفی نسبت به بازارهای جهانی تا پایان سال وجود ندارد. بهعنوان مثال مس، در بازارهای جهانی توانست به رکورد 3سال اخیر خود دست یابد و در قیمت 7هزارو 100دلار معامله شود. همچنین پیشبینی میشود با سیاستهای جدید چین شاهد افزایش تقاضا برای سنگ آهن و فولاد باشیم.در عین حال با توجه به اینکه حدود 20درصد از ارزش بازار سهام در اختیار پالایشگاههاست، روند مثبت قابل انتظار درصورتهای مالی این شرکتها میتواند اثر مستقیمی بر روند کل بازار داشته باشد.در صنایع فلزی - معدنی نیز شرایط، مشابه پالایشگاههاست.
- جواد جمالی، مدیر سرمایهگذاری در بورس تهران:
هماکنون، شکاف میان نرخ بهره و تورم (نرخ بهره واقعی) بسیار زیاد است و منجر به رکود عمیق در بازارها شده است؛ با توجه به شرایط کنونی اقتصاد ایران، کاهش یکباره نرخ سود بانکی بسیار سخت است. افزایش نرخ تورم هم از مجرای افزایش نرخ ارز و هم از مجرای رونق در اقتصاد، هر دو، میتواند به نفع بازار سرمایه باشد.
همچنین تقریباً تمام پیشبینیها از وضعیت بازار ارز (دلار) حکایت از این دارند که قیمت ارز هماکنون کمتر از ارزش ذاتی آن است، هر چند بر سر ارزش ذاتی آن اختلافات زیادی وجود دارد. اکثر کارشناسان معتقدند میتوان دامنه 4500-4200 تومان را تا پایان اسفندماه 96 برای نرخ دلار متصور بود.